Diagnostyka

Nietolerancja histaminy może objawiać się na różne sposoby oraz powodować szeroki wachlarz symptomów, np. bóle głowy, nudności, wymioty, ciężkie podrażnienia skóry oraz wiele innych. Te dolegliwości mogą być często wywołane przez wiele innych schorzeń, więc jak konkretnie powiedzieć, że ma się nietolerancję histaminy i jak ją zdiagnozować?
Najlepszym sposobem na diagnozę nietolerancji histaminy jest zastosowanie diety eliminacyjnej. Można ją przeprowadzić w domu i polega to na wyeliminowaniu z diety pokarmów bogatych w histaminę oraz obserwowania efektów. Można także skorzystać z profesjonalnej pomocy lekarza alergologa lub wykwalifikowanego dietetyka, którzy mogą zaproponować specjalistyczny program dietetyczny. Jeśli nie doświadcza się szczególnie poważnych objawów domowa analiza jest jak najbardziej wskazana. Jeśli występują nasilone dolegliwości lub występują one regularnie, to konieczna jest wizyta u specjalisty, który określi czy nie jest to skutek innych chorób, powodujących podobne skutki.

Dostępne są także inne badania na sprawdzenie poziomu histaminy w organizmie oraz sprawdzenia aktywności oksydazy dwuaminowej (DAO), czyli enzymu odpowiedzialnego za walkę z nadmiarem histaminy, ale nie są one wystarczające do jednoznacznego stwierdzenia przyczyny dolegliwości.

Dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu z jadłospisu pokarmów zarówno bogatych w histaminę, jak i tych, które powodują jej uwalnianie w organizmie. Może to obejmować tak popularne jedzenie, jak np. mleko, jaja, zielona herbata, alkohol, dojrzałe sery, mięsa i czekolada. Jeśli dokuczliwe objawy zmniejszą się lub znikną całkowicie, to stwierdzenie nietolerancji histaminy jest łatwym zadaniem. Zazwyczaj rekomenduje się utrzymać tą dietę przez co najmniej 2-4 tygodnie, aby mieć pewność, że objawy ustąpią całkowicie lub zostaną znacznie złagodzone.

Poziom nietolerancji jest bardzo indywidualny i zróżnicowany w zależności od organizmu. U niektórych osób konieczne będzie całkowite usunięcie z jadłospisu niektórych pokarmów, a niektórzy mogą po prostu zmniejszyć ich konsumpcję i stopniowo przywracać je do diety, kiedy już niekorzystne objawy będą pod kontrolą. Stopniowe przywracanie kłopotliwej żywności jest kluczem do dobrej diagnozy – jeśli dolegliwości powrócą niemal natychmiastowo, to jest jasne, że ich przyczyną jest nietolerancja. Trwałe wykluczenie pożywienia z diety jest niewskazane, chyba, że jesteśmy pewni, że będzie ono przyczyną schorzenia.

Osoby, które tolerują zawierającą histaminę żywność tylko w małych ilościach, powinni mieć na uwadze, że objawy nietolerancji narastają w czasie (pojawiają się od 30 minut do kilku godzin po jedzeniu). Należy więc uważać, aby nie przekroczyć tolerowanej przez nich, minimalnej ilości histaminy w pożywieniu.