Migrena

Migrena także jest symptomem nietolerancji histaminy.

W 2015 r. opublikowano pracę badawczą, z której wynika, że większość pacjentów cierpiących na migrenę cierpi na niedobór fizjologicznego enzymu oksydazdy diaminowej (DAO). W skutek tego niedoboru histamina dostarczona do organizmu z pożywieniem może powodować objawy migreny.

Migrena jest chorobą nerwowo-naczyniową, które dotyka ok. 12% populacji. Jej objawy to np. nudności i wymioty, skrajna wrażliwość na światło i dźwięk oraz przede wszystkim ciężkie, nawracające bóle głowy. Migrena może być uwarunkowana genetycznie lub nabyta, a przyczyny jej ataków są różnorodne.

Niedobór lub zbyt mała aktywność enzymu DAO w organizmie, jest przyczyną niewystarczającego rozkładu histaminy, którą dostarczamy wraz z pożywieniem. Histamina z żywności rozkładana jest wówczas dużo wolniej i kumuluje się w organizmie. Organizm reaguje na tą nadwyżkę różnymi objawami.

Link do badania