Definicja

NIETOLERANCJA HISTAMINY

Oprócz powszechnie znanych nietolerancji pokarmowych na laktozę czy gluten, u wielu osób występuje nietolerancja histaminy. Występuje ona stosunkowo najrzadziej, przez co upowszechnienie wiedzy na jej temat jest niskie. Tymczasem owa nietolerancja wiąże się ryzykiem wystąpienia groźnych dla zdrowia, a nawet życia konsekwencji, w tym szoku anafilaktycznego. Według ostrożnych szacunków nietolerancja histaminy może występować nawet u 1 – 2 % społeczeństw krajów wysokouprzemysłowionych. W Polsce z powodu nietolerancji histaminy cierpi niemal 390 tys. osób. Mała wiedza na temat opisywanej nadwrażliwości wynika z faktu, iż została ona odkryta dopiero kilkanaście lat temu, na podstawie obserwacji pacjentów z objawami alergii, lecz ujemnymi wynikami prób alergologicznych. Okazało się wówczas, iż przyczyną występujących objawów sugerujących alergię była właśnie nietolerancja histaminy. Gwoli wyjaśnień, nietolerancja histaminy wynika z kumulacji w organizmie przyjmowanej wraz z pożywieniem histaminy, aminy występującej w rozlicznych produktach spożywczych. Kumulacja ta jest najczęściej wynikiem niedoboru rozkładającego ją enzymu – oksydazy di aminowej (DAO), bądź też zbyt niskiej jego aktywności, przy jednoczasowo zbyt wysokiej podaży histaminy. W praktyce bezpośrednią przyczyną opisywanej nietolerancji jest genetyczny deficyt DAO, zadziałanie związków hamujących aktywność enzymu (inhibitory DAO), bądź zbyt duża ilość histaminy przyjmowana jest z pokarmem.

Osoby cierpiące na NH muszą wyeliminować z codziennej diety wiele pokarmów, nierzadko smacznych, lecz wywołujących liczne dolegliwości z uwagi na wysoką zawartość histaminy.

Nietolerancja histaminy

objawia się najczęściej wzdęciami, bólami brzucha i głowy, a także wysypką i zaczerwienieniem skóry.
Schemat działania:

nietolerancja histaminy

Przyczyny nietolerancji histaminy:

schemat działania nietolerancji histaminy