Okresowa nietolerancja histaminy

Różnice pomiędzy stałą, a okresową nietolerancją histaminy.

Nietolerancja histaminy może występować stale lub okresowo. Na stałą nietolerancję histaminy (NH) cierpi ok. 1-2% populacji w Europie. Niewystarczający poziom oksydazy diaminowej w organizmie człowieka powoduje, że histamina przyjęta z jedzeniem nie jest rozłożona w całości, a jej nadmiar przenika do krwi, powodując dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (biegunka, wzdęcia, ból brzucha) oraz objawy podobne do alergii (np. nieżyt nosa). Stała nietolerancja histaminy może zostać zdiagnozowana tylko przez lekarza.

W przeciwieństwie do stałej NH okresowa nietolerancja histaminy może wystąpić u każdego. Najczęściej spowodowana jest ona spożyciem alkoholu lub niektórych leków i objawia się bólem i zawrotami głowy, brakiem apetytu, otępieniem. Niewiele osób wie, że to właśnie histamina zawarta w alkoholu jest jedną z głównych przyczyn tzw. kaca (złego samopoczucia, które występuje kilka godzin po spożyciu nadmiernej ilości napojów alkoholowych).

Podsumowanie:

Okresowa nietolerancja histaminy spowodowana jest spożyciem niektórych substancji (np. alkohol, niektóre składniki leków) lub zjedzeniem pokarmów bogatych w histaminę.

Substancje te hamują na pewien czas działanie oksydazy diaminowej, która jest odpowiedzialna za rozkład histaminy w organizmie, co może być przyczyną np. plam i wyprysków po alkoholu. Często powyższe objawy nazywane są mylnie „uczuleniem na alkohol”.

Na szczęście istnieje łatwe rozwiązanie tego problemu. Spożycie kapsułek DAOSiN® przed posiłkiem lub przed wypiciem alkoholu powoduje, że poziom oksydazy diaminowej i histaminy jest zbilansowany. Dzięki temu przykre dolegliwości nie występują.