Pokarmy bogate w histaminę

Świeże, nieprzetworzone produkty spożywcze zawierają z reguły niewiele histaminy. Jej ilość znacznie wzrasta w trakcie procesów przetwarzania żywności takich, jak np. dojrzewanie, fermentacja oraz wskutek długotrwałego przechowywania jej. Przyjmuje się, iż im dłużej dana żywność jest przechowywana lub dojrzewa, tym większa w niej zawartość histaminy.

Żywność o wysokiej zawartości histaminy to:

  • napoje alkoholowe, w szczególności czerwone wino i wina musujące,
  • sery
  • surowe kiełbasy (np. salami, wędzony boczek),
  • owoce morza, ryby, sosy rybne,
  • kapusta kiszona,
  • niektóre warzywa, np. pomidory, szpinak, bakłażany.

STYMULATORY HISTAMINY

Niektóre produkty spożywcze nie zawierają co prawda dużej ilości histaminy, ale stymulują jej wydzielanie i/ lub hamują aktywność rozkładającego ją enzymu DAO. W grupie tej wyróżnić można:

  • czekolada,
  • kakao,
  • niektóre owoce, np. truskawki, owoce cytrusowe, ananas, kiwi,
  • pieczarki,
  • orzechy.

Co więcej, niektóre substancje chemiczne (np. alkohole czy składniki wybranych leków) silnie hamują aktywność endogennej oksydazy diaminowej.

 

Zawartość histaminy w mg w 100 g produktu (lub odpowiednio w 1 litrze)

Sery

Brie 3,5
Camembert 6,11
Cheddar 4,34
Edamer 3,5
Feta 4,01
Gampedona 14,16
Gorgonzola 0,2 – 18
Gouda 6,22
Harceński 39
Mozzarella 0
Owczy 0,4 – 6,1
Parmezan 1,3 – 58
Rapesan 17,5
Serek wiejski 0,1 – 2,8
Śmietanowy 0,3
Tylżycki 0,1 – 6
Ziołowy 22,76

Ryby

Anchois 4,4 – 125
Dorsz świeży 0,2 – 7,7
Makrela 16,02
Owoce morza (krewetki, małże itp.) 0,2 – 700
Pstrąg 33,3
Ryba marynowana 240
Sardela 24,22
Sardynki 0
Śledź 35 – 300
Tuńczyk 9,82

Mięso, kiełbasa, szynka

Bekon 4,21
Bratwurst 0,6
Indyk 0,3
Kurczak 12
Landjäger 2,88
Metka łososiowa 1,4 – 4,5
Mielone 0,8
Salami 19,03
Sałatka mięsna 0,9 – 31
Serwolatka 5,5 – 9,6
Szynka parmeńska 116,12
Wątrobianka 0,4
Wątróbka wieprzowa 22,5
Wątróbka wołowa 6,5
Wołowina 0,1 – 0,9

Owoce, warzywa, zboża

Awokado 0,64
Bakłażan 16,54
Banan 0
Ciecierzyca 2,6
Drożdże i ekstrakt drożdżowy 20 – 1660
Kapusta kiszona 7,67
Pomidor 0,73
Pszenica 3,5
Ryż 2,8
Soja 2,4
Szpinak 2,0 – 38,0
Truskawka 0,21

Alkohole

Amaretto 1,89
Asti 3,21
Blanc de blanc 4,45
Blauer Zweigelt 2011 6,87
Blaufränkischer 2011 12,26
Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah 2007 11,04
Champagner Brut Classic 3,41
Chardonnay 3,42
Cuvee 2004 8,42
Dunkles 5,35
Frauenkäferl 2010 2,66
Gold 9,31
Laphroaig Triplewood, Single islay malt 0,19
Legends 2010 7,55
Piwo pszeniczne 21,64
Riesling 2,09
Sauvignon blanc 2008 5,09
Shiraz Cabernet 12,43
Sok mulitiwitamina Happy Day 2,15
Sok pomarańczowy 10,1
Syrah 2010 5,25
Uigeadail 0,18
Whisky 12 y 0,07

Inne

Maślanka 8,74
Sos sojowy 0,08
Hesperidenessig 0,02
Luflee Caramel (Czekolada) 0,51