Uczulenie na alkohol

Wielu spośród nas lub naszych znajomych dotyka problem przykrych objawów po spożyciu alkoholu. Najczęstszą przypadłością jest zaczerwienie skóry na twarzy lub dekolcie po spożyciu czerwonego wina lub wódki. Osoby te często rezygnują ze spożycia napojów wyskokowych na przyjęciach, bo symptomy te są często widoczne dla innych i są uciążliwe. Jeśli ktoś mówi, że ma uczulenie na alkohol, alergie na wino lub nie może pić piwa, a wiele różnych badań nie wykazało niczego odbiegającego od normy (w tym badania w kierunku alergii), to należy zastanowić się czy przyczyną nie jest czasem nietolerancja histaminy.

W 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu w Mainz opublikowali pracę badawczą na temat częstości występowania nietolerancji na wino (1). Ten starożytny napój, obecny w wielu kulturach na całym świecie, spożywany w rozsądnych ilościach znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zdarzały się jednak pojedyncze przypadki zgłaszanych nietolerancji lub alergii na wino. Grupa badawcza obejmowała 4000 osób w wieku 20 – 70 lat.

– Prawdziwej alergii wino nie jest w stanie wywołać. Studia wskazały jednak, że u stosunkowo dużego odsetka badanych (7,2%) ujawniła się reakcja nietolerancji po spożyciu wina– mówi naukowiec żywienia i autorka badania- Petra Wigand.

Liczba osób, które zgłaszały dolegliwości związane z uczuleniem na alkohol, okazała się większa niż się spodziewano. Częściej objawy te dotyczyły kobiet niż mężczyzn (8,9% vs. 5,2%). Oprócz nietolerancji na wino osoby te często zgłaszały problemy także po wypiciu piwa i innych alkoholi. Po spożyciu wina badani zgłaszali następujące objawy:

  • zaczerwienienie skóry (57,4%)
  • świąd (35,3%)
  • katar (32,4%)
  • biegunka (279%)
  • tachykardia (25%)
  • skurcze jelit lub żołądka (25%)

Częstość występowania objawów była różna. (np. u 36,8% badanych zaczerwienienie skóry występuje często lub zawsze). 2 osoby po konsumpcji wina dostały zapaści, jest to reakcja rzadka. Badanie pokazało także, że symptomy nietolerancji częściej występowały po spożyciu czerwonego wina niż białego.

Alkohole, a szczególnie czerwone wino, są bez wątpienia zapalnikami reakcji nietolerancji. Duża liczba badanych zgłaszała problem po wypiciu nie tylko czerwonego wina, ale także innych alkoholi. Jedną z przyczyn tego stanu rzeczy wg autorów badania jest hamowanie przez alkohol działania enzymu oksydazy diaminowej, który rozkłada aminy biogenne, w tym histaminę, w organizmie. Nadmiar histaminy może prowadzić to różnego rodzaju dokuczliwych objawów. Jeśli dodamy do tego, że szczególnie właśnie czerwone wino dostarcza do organizmu dużą dawkę histaminy, to osoby o niskiej tolerancji histaminy mogą spodziewać się przykrych dolegliwości po jego spożyciu.

Zatrucie alkoholowe, zwane potocznie kacem, także może być spowodowane nadmiarem histaminy. Szczególnie po suto zakrapianej imprezie czy weselu, gdzie spożywa się dodatkowo większą niż zazwyczaj ilość jedzenia, poziom aminy może się zwiększyć ponad poziom równowagi z enzymem DAO. Problem tez może dotyczyć, także osób, które na co dzień nie mają problemu z nietolerancją histaminy. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście umiar, ewentualnie może się wspomóc egzogennym enzymem DAO.

 

 

 

 

(1) Wigand P, Blettner M, Decker H. Prevalence of wine intolerance: results of a survey from Mainz, Germany (2012).